Volg me op facebook Of volg me op Twitter
Max Sipkes
Teksten Recent Contact Verbeeld Oude meuk Links
log in
Buuv belicht

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad buigt zich deze week over nieuwe bezuinigingen. Onbespreekbaar lijkt een bezuiniging op het paradepaard van de D66-wethouder: de site buuv.nu. Die kost jaarlijks 258-duizend euro.

Iemand, (bekend bij Buuv) zoekt een 'marktmaatje'. Om samen de kosten van een marktkraam te delen. Iemand anders (bekend bij Buuv) is een vrouw van 57. Zij zoekt een niet-rokend iemand om samen WII-spelletjes te spelen. Ricardo vraagt stekjes van planten. Sanne zoekt voor hond Beppie iemand die haar wil uitlaten. Joyce hoopt iemand te vinden die bij haar thuis naailes komt geven. Ramon roept iedereen op om te zien naar de kat Ober die is weggelopen. Destiny hoopt dat iemand wat schilderklusjes wil doen. En ze heeft twee lampen die aangesloten moeten worden. Mary organiseert eens per maand een café-avond en zoekt vrijwilligers. Monique krijgt de televisie niet aangesloten.

Het zijn de eerste oproepen op de site van buuv.nu van vandaag. Niet onsympathiek, deze advertenties, zou je zeggen. Is het een interessant alternatief voor advertentieborden in supermarkten en buurthuizen? Ik denk van niet. Want elke geslaagde bemiddeling kost de belastingbetaler ruim 600 euro.

Ik denk dat de kosten per geslaagde bemiddeling nog veel hoger zijn. In het afgelopen jaar heb ik in drie gevallen mijn diensten aangeboden. Eén keer repareerde ik een kraan. Half uurtje werk. Ik reageerde op een advertentie om een website te maken. Dat was ook een geslaagde bemiddeling, want de welzijnsorganisatie die het vroeg reageerde enthousiast. Daarna hoorde ik niets meer. Een mevrouw die computerhulp vroeg reageerde ook: ze heeft liever geen man over de vloer. Alweer een geslaagde bemiddeling à raison van 600 euro?

De gemeenteraad bespreekt deze week een omvangrijk en pijnlijk bezuinigingspakket. Buuv kost jaarlijks 258.00 euro voor dit digitale prikbord aan sociaal makelaars, de communicatie, coördinatie en web-beheer.

Wethouder Jack van der Hoek (D66) hecht enorm aan Buuv. Hij benadrukt de meerwaarde: mensen komen met elkaar in contact. Het ene na het andere superpositieve persbericht stuurt hij de wereld in. Zijn partij laat hem ook niet vallen: D66 wil de subsidiestroom niet ter discussie stellen. Oppositiepartij CDA gaat dat (bij monde van Merijn Snoek in het Haarlems Dagblad) wel doen. Dat lijkt me heel terecht. Want het merendeel van de kosten gaat naar de strijkstok. Naar welzijnswerkers, automatiseerders en coördinatoren. De geloofwaardigheid daarvan ontgaat me in deze economisch lastige tijd.
 

Naschrift:

Diverse partijen toonden zich deze week kritisch over de uitgaven. Gisteravond reageerde het college van Burgemeester en wethouders. Ze willen toch doorgaan met Buuv. Vanavond stemt de gemeenteraad over drie moties. Elke motie dringt aan op het verlagen van de kosten of het afstoten van de site.

Naschrift: 

De raad heeft met een kleine meerderheid besloten door te gaan met Buuv. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 6 december 2013