Volg me op facebook Of volg me op Twitter
Max Sipkes
Teksten Recent Contact Verbeeld Oude meuk Links
log in
Internetstemming de Olifant beïnvloedbaar
Het is niet zonder risico om kritiek te geven op Haarlems Dagblad. Toen ik dat onlangs deed op Facebook kreeg ik een reeks harde beledigingen aan mijn adres van journalist Richard Stekelenburg. Het oneerlijke verloop van deze verkiezing vond hij overigens geen nieuws. Dat gold ook voor enkele collega's van hem. Ook daar ben ik bezorgd over. Journalisten die hun nieuws selectief verzwijgen en hun lezers muilkorven. De conversatie is gewist maar ik heb een groot deel bewaard. 

De publieksstemming voor de Olifant, een belangrijke kunst- en cultuurprijs in Haarlem, is makkelijk te beïnvloeden. 
Dat erkent hoofdredacteur Mike Ackermans van Haarlems Dagblad, de krant die de prijs jaarlijks organiseert. Ik legde hem voor dat de internet-stemming voor De Olifant wel heel erg ‘open’ is. Beveiligingen tegen misbruik lijken geheel te ontbreken, Ter controle heb ik een aantal keren een stem uitgebracht. Het resultaat was steeds de melding ‘u heeft gestemd’. 
'Ik heb dit inmiddels opgenomen met de Haarlemse redactie en onze internetspecialisten. We zien het probleem, en proberen er snel iets aan te doen. Ook kijken we of we dubbele stemmingen die reeds gedaan zijn er alsnog uit kunnen filteren'. Tot zover de hoofdredacteur. 
Ik ben bezorgd over deze nieuwe Haarlemse internetverkiezing. Het gaat weer heel 'Haarlems' grapte iemand gisteren. Laatst was er ook zoiets bij de Stadsbibliotheek met een matige staat van betrouwbaarheid. Maar: zo moeilijk is het qua software niet om een stemming redelijk betrouwbaar te laten verlopen. De organisator moet zo'n verkiezing dan natuurlijk wel serieus nemen. 
Ook het verwijderen van dubbele stemmers, zoals men blijkbaar overweegt, lijkt me nu dubieus. Immers, nergens staat volgens mij dat je niet tig-keer mag stemmen. En als de stemsoftware het toelaat zou ik zeggen: gestemd is gestemd. 
Ik zit nog ergens mee. Eén van de genomineerden voor de prijs overleed dit weekeinde. En krijgt morgen een ongetwijfeld lovende necrologie. Wat zou de invloed daarvan kunnen zijn op het verdere verloop van de verkiezing? 
Ackermans belooft in zijn mail me op de hoogte te houden 'wat we er exact aan gaan doen'. Overigens is het stemformulier als ik dit schrijf nog in de lucht. De serieuzigheid blijkt dus nog slechts uit de overigens alerte mail van de hoofdredacteur.

Naschrift: In Haarlems Dagblad van 7 mei 2013 laat Burgemeester Bernt Schneiders optekenen de publieksstemming te heroverwegen. "We vinden het niet gepast mensen de gelegenheid te geven op een overledene te stemmen.’’ Overigens staat het stemformulier nog wel op de site.

Naschrift (7 mei, 8.45 uur): hoofdredacteur Ackermans laat weten dat de dubbele stemmen inmiddels zijn verwijderd en dat de stemprocedure in het vervolg wordt verbeterd. Ik kon zojuist overigens wel gewoon stemmen.  Met het aanpassen van de NAW-gegevens kan onbeperkt worden gestemd en zijn de dubbelingen vermoedelijk niet meer traceerbaar.