Volg me op facebook Of volg me op Twitter
Max Sipkes
Teksten Recent Contact Verbeeld Oude meuk Links
log in
Gat in de grens

Mijn eerste ervaring met televisie en speelfilm was de verfilming van het boek van Guus Kuijer: Gat in de grens. Het werd een bioscoopfilm, waaruit vijf afleveringen voor de Ikon-televisie werden gehaald. 

Het handelt over drie kinderen die van huis weg lopen en een journalist die met zijn assistente alles op alles zet om alles te ontrafelen. 

Ik had er een enorm leuke rol in. Ik mocht de acteurs Arnold Gelderman en Tamar Baruch vertrouwd maken met journalistiek metier. En was nauw betrokken bij vrijwel alle opnamen. Haarlems Dagblad, waar ik in die dagen werd ontslagen, was het decor van de redactie-scenes. Van de drukpers van de krant rolden vijf heuse edities (oplage: twintig) van De Bazuin, de krant in kwestie. Deze drukken figureerden in de film.

Een mooiere leerschool in de film kon ik niet hebben. Ik zag hoe met uiterste precisie en toewijding eerst het script en later elke scene tot stand kwam. Het oog voor detail van de regisseur Ruud Schuitemaker en Froukje Bos, de stimulerende rol van producent Dirk Schreiner

Het verhaal bevat meerdere verhaallijnen, met haast overal (voor die tijd zeker) engagement. Dat paste bij de Ikon, de interkerkelijke omroep met een moderne visie. Als ik het, dertig jaar later, terug zie valt me op dat het helemaal niet zo gedateerd is. De strijd van de jonge Journaliste met haar baas roepen  herkenning op over mijn begintijd in de journalistiek. Ik zie de jonge ideologische Max en zijn op sensatie beluste oudere collega Udo J. Buys

Op Youtube staan de televisie-afleveringen:

De film werd met beperkte middelen opgenomen. Haarlems Dagblad werd betaald met een promotiefilm. Merk op het merk van de auto's in de film: beschikbaar gesteld door de importeur van Citroen. Omdat ik er toch rondliep speelde ik ergens de rol van de fotograaf. (Aflevering 5 op 3:50 tot 4:50).

Het was een dierbare tijd. De naam van mijn dochter Tamar, die 9 jaar later geboren werd, was snel bedacht.