Volg me op facebook Of volg me op Twitter
Max Sipkes
Teksten Recent Contact Verbeeld Oude meuk Links
log in
Archie: kindercomputer (1990)

Internet avant la lettre. Dat was het radioprogramma Archie. De Vpro zond het vanaf oktober 1989 op de vroege zondagavond uit. Het was een programma voor kinderen tot een jaar of vijftien. Het draaide om de computer Archie. Een in elkaar geknutseld doorzichtig ding van de firma Vidicode

Archie was verbonden aan vijf telefoonlijnen. Je had een modem nodig om erop in te bellen. En was je eenmaal verbonden (dat ging helemaal niet zo vanzelfsprekend en makkelijk) dan opende zich een spannende wereld: je kon chatten met anderen die online waren. En je kon berichten plaatsen. 

De uitzendingen kwam vanuit de Rozenstraat 5 in Haarlem, waar ik met enkele journalisten (en wat daar op leek) kantoor hield. We hadden er een vaste radioverbinding. Ofwel: een rechtstreekse telefoonlijn met het verbindingscentrum van de omroep. Iedere keer als we de zender op wilden moest een PTT-er op zijn fiets stappen en ergens een paar banaanstekkers in prikken. 

Wij hadden een bakelieten draaitelefoon. Als we daaraan draaiden (en de verbinding gemaakt was) ging in het verbindingscentrum een bel af. Daar werd ook weer wat handwerk verricht zodat we werden doorverbonden met de zendmasten. De draaitelefoon staat nog bij mij thuis als een dierbare herinnering. 

Het was dus een dure grap. Alleen al de computer in Hilversum was kostbaar. Het programmabudget was daarvoor niet toerijkend. Ik herinner me een reis naar Kampen met radiodirecteur Jan Haasbroek. In nette kleren kwamen we bij de ledenraad van de (rijke) vereniging om het geld te bepleiten. En ja hoor: dat lukte. 

Het programma had een correspondent in Frankrijk: Henk Kegel. Een forellenvisser die in een grot in Frankrijk (vlakbij Brive) woonde en daar ook een piepkleine camping runde. Er was geen stroom, een flinke handicap als je met computers werkt. Om dat op te lossen reisde ik met de bedenker van alles, Peter Flik, enkele dagen af richting grot om er een zonnepaneel met een accu te installeren. Waarom we een bejaarde forellenkweker als correspondent van het kinderprogramma haddn is me nooit duidelijk geworden. 

Het programma was verder geen al te groot succes. Want wat bleek: onze luisteraars hadden nog nauwelijks computers. En het maken van verbindingen vereiste veel instellingen aan de kant van de gebruikers. Achteraf gezien was de Vpro, en met name de bedenker van alles Peter Flik, de tijd nogal voor. 

Op de geschiedenis-site van de Vpro staat nog een uitzending

Naschrift: 

Een van de luisteraars was Diana. Ze schreef op 17 september 2013 een mail die met haar toestemming hier wordt geplaatst: 

Leuk om nog eens te lezen over zo lang geleden.
Je beëindigt het artikel met de opmerking dat jullie de tijd ver vooruit waren en dat het voor de luisteraars te hoog gegrepen was. Ik wil daar aan toe voegen dat het voor een klein groepje wel heel erg geleefd heeft. Ik was indertijd een jaar of 13, onzeker, gepest op school, maar bij Archie voelde ik me op m'n gemak.
Ik ben nu 36, getrouwd, moeder van twee kinderen. Met een stuk of 4 mensen uit die tijd heb ik nog steeds in meer of mindere mate contact, een paar anderen ben ik na verloop van tijd uit het oog verloren. We zien elkaar op bruiloften en komen elkanders babies bewonderen. En hoewel mijn man nooit op Archie ingelogd is geweest had ik hem zonder de contacten van Archie nooit leren kennen.
Ik vind het daarom fijn om je te laten weten dat wat voor jullie misschien als een mislukking aanvoelde, voor mij heel belangrijk is geweest en nog steeds is. Bedankt!

Diana

Computerradio voor kinderen (1989-1990).