Volg me op facebook Of volg me op Twitter
Max Sipkes
Teksten Recent Contact Verbeeld Oude meuk Links
log in
Fijn vergaderen in stadhuis

De kwestie: komt op het veldje een speeltuin of een dierenboerderij? De rode fractie wil een speeltuin. De groene gaat voor de dieren. De blauwe fractie is verdeeld. Met een grijns van oor tot oor geeft Moussa Aynan leiding aan het debat. ‘Je moet wel je microfoon aanzetten als je wat zegt’. De reactie is gevat. ‘Dan moet u dat ook doen, meneer de voorzitter’.

18 ogen staan op geboeid. De groene fractie bepleit de dieren. ‘Het is zo goed als mensen met dieren leren omgaan’. Rood gaat voor de speeltuin: ‘bewegen is gezond’. Blauw is verdeeld en ploetert. ‘Als we het kinderen uit de buurt nou eens vragen?’. De voorzitter wijst erop dat het zo niet werkt. Partijdiscipline verlangt eensgezindheid. Blauw neigt dan maar naar de speeltuin. 

Het debat sluit een ochtendje ‘gemeentepolitiek’ af. De deelnemers, achtste groepers van de Zuiderpolderschool, maakten eerder kennis met de loco-burgemeester Jan Nieuwenburg. Getooid met ambtsketen stond hij de jeugd te woord. Daarvoor zagen ze de bode. ‘Trouwerijen zijn het leukst hier’, De chauffeur van B&W is altijd standby. ‘Mag u dan nooit drinken?’. Ze zien de journalist. ‘Die is er om mensen te vertellen wat het allerbelangrijkste voor ze is’.

Zo nu en dan doet raadslid Aynan een klasje. De rondgang door het stadhuis is inmiddels strak geprogrammeerd. Bestuurders en ambtenaren staan de kinderen aardig te woord. Deze keer komen de leerlingen via het Jinc, een initiatief van werkgevers om jonge mensen vertrouwd te maken met de arbeidsmarkt. Zo bekeken slaat men de plank vandaag mis. ‘Zouden jullie op het stadhuis willen werken?’, is de vraag. ‘Oh nee, saai’ vinden de kinderen unaniem. 

Terug naar het debat dat allerminst saai verloopt. Debatregels worden razendsnel aangeleerd. Dit is vergadergenieten, noteert de journalist. De rode fractie neemt het woord. ‘Wat zijn de financiële gevolgen op langere termijn?’. Schaduw-raadslid Hans van der Bruggen, voor de gelegenheid aangesteld als wethouder, vraagt even bedenktijd. Hij rekent voor: de boerderij is in gebruik duurder dan de speeltuin. ‘Ook als bezoekers zelf voer meenemen?’probeert Groen. ‘Dat scheelt’, zegt de wethouder. ‘Maar de dierenarts zal het vrees ik niet voor niets doen’. 

Het programma voorziet in een schorsing. Groen gaat de wandelgangen in om te kijken of in de blauwe fractie een bres valt te slaan. Immers, het vormen van een meerderheid, daar gaat het om. Maar Groen is kansloos, blijkt bij de stemming. Het financiële argument gaf de doorslag. De journalist vat samen. Zijn verslag zou zeggen dat de partijen de hand op de knip hielden. En dat een suggestie voor een jeugdreferendum het niet haalde. Maar de journalist ziet ook een ander verslag. Hoe achtste groepers vol bezieling snuffelen aan de politiek. (Ook geplaatst op de site van de Haarlemse PvdA)

Vergaderpret

Dit verhaal schreef ik na een erg leuke vergadering op het Haarlemse stadhuis